Občasnik št. 4 - april 2016

Delovanje društva v APRILU 2016

• Prijavili smo se na Javne razpise za sofinanciranje programov in projektov s področja socialne dejavnosti v občinah, kjer so že objavili razpis.
  • Društvo paraplegikov severne Primorske je 1.aprila na kegljišču v Novi Gorici organiziralo 5. krog kegljaške lige ZPS-IZI POENOSTAVIM.SI. Naše društvo so zastopali Matej Gruden, David Vuga, Primož Grebenjak, Branimir Črv in Klavdij Leban.
  • David Vuga, Marko Sever in Branimir Črv so se udeležili 18. tradicionalnega kegljaškega turnirja za pokal Občine Domžale.
  • Na strelišču v Ljubljani je 9. aprila v organizaciji Zveze za šport invalidov Slovenije potekalo državno prvenstvo za invalide v streljanju z zračnim orožjem. Tekmovanja se je udeležil Jordan Ušaj.
  • Klavdij Leban se je 4. aprila udeležil enodnevne likovne delavnice v prostorih Društva paraplegikov Dolenjske. Izpopolnjevali so tehniko slikanja z oljem.
  • Programe ohranjevanje zdravja, šport in rekreacija (plavanje, kegljanje, masaža) je v mesecu aprilu koristilo štirinajst članov.
  • Dan paraplegikov smo z vseslovenskim srečanjem paraplegikov in tetraplegikov obeležili 15. aprila v Domu paraplegikov v Pacugu. Program dogodkov je bil pod sloganom Izzivi paraplegije, vseboval pa je slovesno Skupščino Zveze paraplegikov, Okroglo mizo in Dan odprtih vrat. Z našega društva se je srečanja udeležilo 7 članov in 7 spremljevalcev.
  • Naša člana Aleksander Grum in Danilo Bajc sta se 13. aprila udeležila sestanka v prostorih MDI, kjer so se srečali vsi predstavniki invalidskih organizacij in predstavniki MONG ter občine Renče-Vogrsko. Potrdili so poročila o izvajanju aktivnosti “Občina po meri invalidov” za MONG in za Renče-Vogrsko ter osnutek Akcijskega načrta “Občina po meri invalidov” za obdobje 2016 -2019 za MONG. Razpravljali so tudi o možnostih sodelovanja med različnimi invalidskimi društvi.
  • Članom smo pomagali s pripomočki za inkontinenco, nabavi ortopedskih pripomočkov, osebni asistenci in prevozih.
  • Rekreativno kegljanje in masažo, ki smo jo z aprilom zaključili, bomo predvidoma ponovno pričeli v mesecu oktobru.
  • Tudi letos bodo morali člani, ki uporabljajo prevoz s kombijem na podaljšano rehabilitacijo delno kriti stroške prevoza v višini 10€ na uporabnika prevoza v eno smer. Prevozne stroške na obnovitveno rehabilitacijo z osebnim avtomobilom se ne izplačuje.
  • V maju bomo splavili čoln na jezeru na Mostu na Soči, člani ki bi ga želeli uporabljati za rekreacijo ali ribolov naj to sporočilo Klavdiju Lebanu na tel. 031/342-602.
  • Na vsa točilna mesta po bencinskih servisih OMV v Sloveniji so namestili nalepke s telefonsko številko za pomoč invalidom. Po klicu na navedeno številko do točilnega mesta pristopi zaposleni in gostu nudi vso ustrezno pomoč pri točenju goriva ter nakupu izdelkov ali drugih storitev.

LETOVANJE V ANKARANU

V letih, ko je bila prikolica na Pagu v kampu Straško je bil velik interes članov, da bi bila bližje in okolica bolj dostopna.
Sedaj so te želje izpolnjene, vendar odziva članstva ravno tako ni nobenega.
Ponovno apeliramo na vse člane, da se prijavijo na letovanje v Ankaranu.

SMUČANJE NA VODI

Obveščamo vas, da bo potekal smučarski kamp na vodi od 30. maja pa do 5. junija in sicer v kraju Punat na otoku Krku.

SREČANJE ROČNIH KOLESARJEV

Drugo srečanje ročnih kolesarjev – Klobasarjenje bo 14. maja v Kopru. Zbor je pred Društvom paraplegikov Istre in Krasa, Vanganelska 8F, 6000 KOPER ob 11. uri.
V primeru slabega vremena bo srečanje prestavljeno na soboto, 28. maja.

SREČANJE ATV MOTORISTOV

Prvo srečanje motoristov paraplegikov Slovenije bo od 20. do 22. maja v Loški Dolini. Če je kdo, ki ima ATV pa ni dobil vabila s strani ZPS naj se javi Mateju Grudnu.

PRVENSTVO V ATLETIKI

Tudi v letošnjem letu bo Zveza organizirala ekipno tekmovanje v atletiki za leto 2016.
Na sporedu bodo štiri tekmovanja. Na vsakem tekmovanju se bo tekmovalo v osmih disciplinah: krogla, kopje, kij, disk, 100 m, 200 m, 400 m in 800 m.
Tekmovali bomo v ekipi v kateri bodo tudi člani obalno kraške regije.
Vse, ki bi želeli tekmovati v ekipnem pokalnem prvenstvu v atletiki za leto 2016 prosimo, da se prijavite na društvo do 10. maja.

MARATON TREH SRC - RADENCI

21. maja bo v Radencih potekal 36. Maraton treh src.
Vsi, ki bi radi tekmovali z ročnimi kolesi (Hand bikes) na tem maratonu to sporočite na društvo do 3. maja.

Društvo paraplegikov severne Primorske
TRR SI56 0475 0000 1024 080 pri Nova KBM