Občasnik št. 6 - junij 2020

Društvo paraplegikov SP
UVODNE BESEDE

Pozdravljene članice in člani!

Pričenjajo se časi dopustov in tako se bomo tudi mi za nekaj časa podali svojim najljubšim kotičkom na morju, v hribih, v toplicah ali kje drugje. Vsled temu bodo društvene dejavnosti v tem času malo zamrle in ponovno zaživele v jeseni. Kot po navadi bodo člani lahko tudi v teh dveh poletnih mesecih v okviru društva koristili zunanji bazen v Novi Gorici, organizirani pa bodo tudi kopalni dnevi v Pacugu. Izskoristite to priložnost in se prijavite! Ponovno se beremo konec julija, do takrat pa prijetno počitnikovanje, kjerkoli že boste!

PRETEKLA DOGAJANJA NA DRUŠTVU
  • Člani so se udeležili več dnevnega družabnega srečanja v Semiču.
  • Ravno tako smo se v lepem številu zbrali na društvenem pikniku v Oseku, kjer smo si ogledali zanimivo vas in izvedeli marsikaj o njeni zgodovini.
  • Na izrednem Zboru članov, ki je potekal po pikniku smo sprejeli Zapisnik Nadzornega odbora in izvolili nadomestnega člana Upravnega odbora.
PRIHODNJA DOGAJANJA NA DRUŠTVU
  • Ker je bilo za kolesarjenje premalo prijavljenih bomo to poskušali izpeljati v naslednjem mesecu. Prosil bi vse, ki jih to zanima, da se čim prej prijavijo na društvu.
  • Obveščamo vas, da lahko bone za dopust koristite tudi v našem domu paraplegikov v Pacugu.
  • Na Zboru članov smo se dogovorili, da lahko vsi člani svoje predloge, ideje, pobude, želje pa tudi graje in nestrinjanja z načinom delovanja društva pošljete na naslov društva ali po elektronski pošti. Vse bomo obravnavali na Upranem odboru in vam pisno odgovorili.
  • Drugih aktivnosti v tem času ne predvidevamo.
  • Ponovno vas obveščamo, da imamo na društvu kar nekaj materiala za inkontinenco, ki ga lahko prevzamete. Na zalogi imamo tudi plašče in zračnice za vozičke, gumice za bergle, sposodite si lahko sedežno blazino, nastavek za WC školjko in električni voziček.
VABILO NA VSESLOVENSKI INKLUZIJSKI POHOD - GIBALNO OVIRANI GORE OSVAJAJO - GOGO 2020

Gibalno ovirane osebe, ki zaradi različnih potreb uporabljamo invalidski voziček smo ljudje, ki jih v gibanju in dosegu omejujejo in jezijo predvsem arhitekturne ovire. A to smo tudi ljudje, ki zelo radi sami ali z družino uživamo v naravi ter kot vsak polnokrvni Slovenec ljubimo gore. Mogoče smo pred nesrečo, boleznijo dosti gor hodili, a zdaj …? Zakaj ne? Kaj je tisto kar nam onemogoča? Nimamo poguma? Nimamo pomoči? Nimamo prevoza? Nimamo primerne opreme? Si želiš?

Vseslovenska akcija za vse gibalno ovirane GOGO 2020 – GIBALNO OVIRANI GORE OSVAJAJO nas bo v treh terminih popeljala na štiri slovenske gore:

• 5. september 2020, sobota, Tamar in Boč
  • 6. september 2020, nedelja, Čaven in Gradišče Lavričeva koča
  • 10. september 2020, četrtek, Gradišče Lavričeva koča

To akcijo organizira in izvaja delovna skupina, ki je ustanovljena v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije, Odborom za Planinstvo za invalide/OPP, Zvezo paraplegikov Slovenije in Zvezo društev za cerebralno paralizo so. p. – Sonček.

Inkluzija bo tudi eden od vodilnih delov letošnje akcije. Izredno smo veseli, da nam bodo v njej kot prostovoljci pomagali taborniki, skavti in Slovenska karitas. Z akcijo GOGO 2020 živimo inkluzijo!

Pri pripravi akcije sodelujemo s planinskimi društvi, ki so lastniki planinskih poti in planinskih koč, oskrbniki/najemniki, osebjem na kočah in lokalno skupnostjo. Predhodno preverimo možnosti dostopa. Pregledamo ali lahko z manjšimi posegi prilagodimo infrastrukturo, da bo dostopnejša. Z osebjem na kočah se pogovorimo, na kaj je potrebno položiti pozornost pri pripravi prostora za gibalno ovirane. Tako, da nas na kočah že nestrpno pričakujejo. Eden od velikih ciljev slednje delovne skupine je popis in pregled dostopnih planinskih točk, koč in dostopnosti planinskih poti ter izdelava opisa in kart le teh.

Akcija poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, kar je izkaz podpore predsednika republike našemu delu in prizadevanjem ter daje dogodku prav poseben pomen. Ceni naše ideje, se zavzema za vključevanje in podpira naša prizadevanja.

Z nami bodo na kočah tudi ambasadorji akcije GOGO 2020, ki se jim zahvaljujemo za podporo in pripravljenost stopiti korak naprej k inkluziji. Ambasadorji so: dr. Evgen BAVČAR, Viki GROŠELJ, Andrej in Marija ŠTREMFELJ, Primož KOZMOS; parašportniki: Jernej SLIVNIK, Matej ARH.

Na kočah bo potekal kulturni program z nagovori posameznikov. Režiserji in nastopajoči bodo gibalno ovirani in gluhi/naglušni. Veseli bomo tudi pozdrava častnega pokrovitelja, ambasadorjev, Planinske zveze, Zveze paraplegikov, Zveze Sonček, gluhih/naglušnih, lokalne skupnosti

Preberi tudi:
- https://pin-opp.pzs.si/novice.php?pid=14263
- https://www.zveza-paraplegikov.si/sl/novica/z-gibalno-oviranimi-v-hribe-zakaj-pa-ne

Zadihajmo z polnimi pluči, zakličimo JUHU in si poglejmo lepe slovenske doline od tam zgoraj – GOGO 2020.

Prosimo, da se prijavite na društvo do 10. 7.2020.

Matej GRUDEN  l.r.
Predsednik