GAŠPERUTOVA RAZSTAVA - SLOVENSKA ZEMLJA V FINŽGARJEVI GALERIJI

Naš priznani slikar Vojko Gašperut Gašper je 6. februarja 2020 v Finžgarjevi galeriji v Ljubljani odprl samostojno razstavo – Slovenska zemlja. Gašper je polnopravni član Združenje slikarjev, ki slikajo z usti ali nogami (VDMFK) in član Likovne sekcije pri Zvezi paraplegikov Slovenije.

Umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka Anamarija Stibilj – Šajn je ob tej priložnosti v publikaciji o avtorju in njegovih delih med drugim zapisala: »Vojko Gašperut likovno poustvarja različne krajinske izseke in vendar ga lahko opredelimo kot slikarja, ki pripada tradiciji primorske likovne produkcije. Med vsemi temi avtorji ohranja svojo identiteto, saj v realno obstoječi motivni svet vtke občutja domačnosti in intimizem pomenljive sporočilnosti.

Po ustvarjalni poti potuje s posebno ljubeznijo do medija izražanja ter s popolno predanostjo, vztrajnostjo, občutljivostjo, s talentom in s prepričanjem, da je vredno raziskovati in se poglabljati v slikarski medij. Prav zato mu uspeva v sozvočju s svojimi videnji in čutenji ter zakonitostmi klasičnega in tradicionalnega krajinskega slikarstva, najti svojo poetično, duhovno zamaknjeno in sporočilno likovno zgodbo

Na stenah galerije je razstavljenih skoraj 20 del s podobno tematiko kot je bila na lanski razstavi v New Yorku in Washingtonu. Torej dela iz Breginjskega kota, Posočja, solin in Krasa.

Avtorja in njegova dela je ljubiteljem likovne umetnosti predstavil Dušan Brešar , nagovorila pa še mentor slikarske sekcije KUD UKC Ljubljana Janez Kovačič in slepi pisatelj dr. Luj Šprohar. Slikar Vojko Gašperut je v nagovoru povedal nekaj o svojih številnih obzorjih, ki se mu neprestano odpirajo in ga vabijo k slikanju, o številnih razstavah, omenil  je združenje VDMFK in dodal:. "Slika se konča, ko jo publika sprejme.

Lep kulturni dogodek sta popestrili flavtistka Jurka Zoroja in pianistka Maja Tajnšek, razstava pa bo odprta do 25. marca 2020.