50. JUBILEJNI MEMORIAL PROF. BOJANA HROVATINA

Prvi memorial v takratnem ZRI leta 1970 Prvi memorial v takratnem ZRI leta 1970

Delo, volja in športni duh, ki jih je našim športnikom vcepil Bojan Hrovatin, so bogato obrodili sadove. Samo na paralimpijskih igrah so športniki Zveze paraplegikov Slovenije osvojili kar 24 medalj – 4 zlate, 8 srebrnih in 12 bronastih.

Prof. Bojan Hrovatin je bil pionir invalidskega športa v Sloveniji. Zaposlen je bil v takratnem Zavodu za rehabilitacijo invalidov (ZRI) v Ljubljani, hkrati pa je opravljal tudi funkcijo sekretarja Zveze za rekreacijo in šport invalidov Slovenije. Bil je pravi človek na pravem mestu. Kot profesor – vodja športa v osrednji slovenski rehabilitacijski ustanovi je vedel, kaj hoče. Strokovno je pripravljal programe, tudi po vzoru nekaterih drugih držav. Njegovo delo je bilo usmerjeno v vse več kategorij invalidov. Vse od rehabilitacijskega, rekreativnega do tekmovalnega športa.

Že v letu 1967, ko še nismo imeli svoje organizacije, je na Evropske igre na Dunaj popeljal sedmerico atletov paraplegikov in z ekipo priboril prve medalje. Ivan Tajnšek je osvojil medaljo v suvanju krogle, Lojze Cvar pa v metu diska. Dober mesec dni po ustanovitvi Sekcije paraplegikov in tetraplegikov je Bojan na športno srečanje z italijanskimi paraplegiki in tetraplegiki v Rim odpeljal 17 člansko ekipo atletov in atletinj. Nastopili so v atletiki, plavanju in košarki ter zasedli skoraj vsa prva mesta. Osvojil so 7 zlatih, 4 srebrne in 3 bronaste medalje. V košarki so slavili z rezultatom 42:25.

Bojan se je rodil 19. aprila 1923, zaradi težav s srcem pa 25. marca 1970 nepričakovano umrl. Od tega leta dalje slovenski paraplegiki v njegov spomin prirejamo vsakoletno atletsko tekmovanje na državni ravni z mednarodno udeležbo.

Letošnje jubilejno 50. spominsko tekmovanje bomo v soorganizaciji z Društvom paraplegikov ljubljanske pokrajine pripravili 7. septembra na atletskem stadionu v Športnem parku Ljubljana-Šiška.

VABILO

PRIJAVNICA