VOJKO GAŠPERUT RAZSTAVLJA V NEW YORKU

V galeriji slovenske cerkve Sv. Cirila v East Villagu na Manhattnu je bila 13. maja 2019  otvoritev razstave slik našega slikarja Vojka Gašperuta – Gašperja, ki svoja dela ustvarja z usti in je tudi polnopravni član Mednarodnega združenja slikarjev, ki slikajo z usti ali nogami. Na razstavi z naslovom »Slovenska zemlja« je razstavljenih 15 slik v tehnikah akril in olje na platnu, predstavljajo pa predvsem značilne primorske podobe. Ob otvoritvi si je razstavo ogledalo kar nekaj Slovencev, ki živijo v New Yorku. Med njimi tudi svetovno znani urolog dr. Ciril Godec, ki je pred 50 leti v Ljubljani zdravil urološke težave paraplegikov in tetraplegikov.

Pri organizaciji razstave v New Yorku so ob Gašperjevem življenjskem jubileju (70 let) sodelovali: pater Krizolog Martin Cimerman, ki jo ob otvoritvi nagovoril številne ugledne goste in ljubitelje likovne umetnosti in ki že 27 let skrbi za faro in cerkev, ameriški poslovnež in uvoznik slovenskih vin Emil Gaspari, ki je poskrbel za sproščen ogled razstavljenih del in Filip Krtelj, ki je prebral predstavitev slikarja in njegovih del likovne kritičarke in umetnostne zgodovinarke Anamarije Stibilj Šajn.

Cerkev Sv. Cirila so zgradili že leta 1916, v njeni zgradbi pa je velik kletni prostor z večnamensko dvorano, kjer so doslej gostili številne razstave in kulturne prireditve. Upravičeno bi lahko rekli, da je po ukinitvi slovenskega konzulata v New Yorku, njegovo mesto v nekem pomenu, prevzela slovenska skupnost, ki se zbira okrog slovenske cerkve in patra.

Vojko Gašperut – Gašper je imel do sedaj že več kot 120 samostojnih in 350 skupinskih razstav v Sloveniji in po svetu (Pariz, Strasbourg, Dunaj, Madrid, Praga, Budim­pešta, Lizbona, Atene) in prejel številna priznanja in nagrade.

Kulturni dogodek sta popestrila plesalca Tadeja Pavlič in Matic Rodica, razstava našega priznanega umetnika pa bo junija na ogled še v prostorih slovenskega veleposlaništva v Washingtonu.