IGOR KRISCH PRVI DRŽAVNI PRVAK V APNEI

V bazenu Doma paraplegikov v Pacugu je od 27. do 28. aprila 2019 potekalo prvo mednarodnega tekmovanja v apnei za invalide »D’APNEA.« Tekmovanje je štelo za prvo državno prvenstvo Slovenije, hkrati pa tudi za izbirno tekmo za odprto prvenstvo Rusije, ki bo v septembru 2019. V statični apnei so se pomerili invalidi iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Rusije in Slovenije, najboljši rezultat pa je s časom 4 minute in 48 sekund dosegel Igor Krisch (Slovenija) drugi je bil Milan Šolaja (Srbija) 4 minute in 33 sekund, tretji pa  Nino Batagelj (Slovenija) 3 minute in 30 sekund. Tekmovanje je vodila izjemna ruska inštruktorica potapljanja na dah Saglara Madzhijeva in pripomnila, da apnea, oziroma potapljanje na vdih ni najbolj klasična športna disciplina kjer sta pri večini pomembni hitrost in moč, ampak je najpomembnejše sproščanje. To pa ni tako enostavno. Telo se sčasoma že nekako sprosti, sprostiti možgane je pa najtežje.

Branko Ravnak ­– starosta na področju potapljanja z invalidi in človek, ki ima največ zaslug, da je potapljanje med invalidi pri nas na tako zavidljivem nivoju, je omenil, da želimo pokazati, da cilj ni le v integraciji invalidov, ampak da pokažejo, da v okolju, ki nam je vsem malo tuje, zmorejo celo več kot tisti, ki nimajo nobenih omejitev. To je največja vrednost vsega, kar počnemo. Hkrati želimo s tem pokazati, da če ljudje s poškodbo hrbtenjače zmorejo, potem drugi ne morejo imeti izgovorov.

Damijan Lazar -  predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije - Paralimpijski komite, pa je dodal: "Predvsem šport je tisti, ki ljudem s poškodbami hrbtenjače lahko daje največ. Je odličen način, da ljudje po poškodbi ne pristanejo in ostanejo v virtualnem svetu, ki je zanje lahko še bolj mamljiv."

Poznamo kar nekaj sesalcev, ki živijo v vodi. Delfin denimo mora po zrak vsakih 20 minut. Tudi mi imamo refleks za potapljanje, tako kot vsi sesalci. A ta refleks se lahko podaljša in razvije z rednim treningom, predvsem z raztegovanjem prepone, da ta postane čim bolj elastična. Svetovni rekord za moške znaša več kot 10 minut, za ženske nekaj manj, vendar ni toliko pomemben čas (čeprav so rezultati invalidov izjemni), temveč izkušnja. Občutek v vodi, v nepopisnem miru, brez jeklenk na hrbtu, je neverjeten. Sploh za nas invalide je to pomembno, saj se v vodi počutimo povsem drugače.

Mednarodna zveza za potapljanje invalidov Adriatic (IAHD Adriatic) skrbi za potapljanje invalidov v širši jadranski regiji in se od leta 2002 trudi to dejavnost približati vsem invalidom, ki v normalnih razmerah za to nimajo možnosti niti sredstev. IAHD je postala vodilna zveza v svetu, ki skrbi za potapljanje invalidov od terapevtskega, rekreativnega in tekmovalnega nivoja.

Leta 2018 so pričeli razvijati nov program potapljanja na vdih za invalide, zadnji kamenček v mozaiku, ki je plod njihovega lastnega znanja. Korak za korakom in z veliko strahu so pripeljali zgodbo tako daleč, da smo v majhni Sloveniji pod mentorstvom izjemne ruske inštruktorice, Saglare Madzhijeve, učenke še bolj slovite svetovne rekorderke Natalie Avseenko, prvi na svetu, ki smo organizirali mednarodno tekmovanje v statični apnei za invalide. Pri tem je sodeloval tudi Flyur Nurlygayanov, predsednik Ruske zveze za šport invalidov RSSI.

Športni potapljaški dogodek je v sodelovanju z Domom paraplegikov Pacug izvrstno organizirala  Mednarodna zveza za potapljanje invalidov IAHD Adriatic, podprli pa: Zveza za šport invalidov – Paralimpijski komite, Plavalni klub Slovenske Konjice,  Društvo paraplegikov jugozahodne Štajerske in Potapljaški center Sharky.

Povzeto po Večeru, fotografije: Maša Živec in Rozmari Petek