RAZSTAVA – ZIMSKA PRAVLJICA

Otvoritev bogate razstave na Vrhniki Otvoritev bogate razstave na Vrhniki

V Zavodu Ivana Cankarja na Vrhniki so slikarji, ki slikajo z usti ali nogami 13. decembra odprli skupinsko razstavo z naslovom »Zimska pravljica.« Razstava je ob otvoritvi navdušila številne ljubitelje likovne umetnosti, na njej pa je razstavljenih več kot sto del iz vsega sveta. Med njimi se s petintridesetimi deli predstavlja enajst slovenskih slikark in slikarjev članov VDMFK – polnopravna člana Vojko Gašperut – Gašper in Benjamin Žnidaršič pridruženi član Silvo Mehle in štipendisti: Angela Medved, Željko Vertelj, Dragica Sušanj, Roman Gruntar, Martina Pavlovič, Nevenka Gorjanc, Neja Zrimšek Žiger in Erik Pibernik ter gost iz Izraela Itzak Adir. Na razstavi so tudi dela pokojnega Stojana Zafreda.

Likovno delavnico si je ogledalo rekordno število otrokNa otvoritvi razstave je o avtorjih in založbi spregovoril umetnostni zgodovinar Jaka Racman, Boštjan Koprivec, direktor Zavoda Ivan Cankar pa je orisal mnogotere talente, ki jih imajo slikarji in kako svoje delo doživljajo kot poslanstvo, ki razvija občutljivost in tenkočutnost v odzivanju na človeka, življenje in svet. Njihovo ustvarjanje jim določa kakovost življenja in njihovo večplastno barvitost. Neja Zrimšek Žiger je s svojim izrednim glasom nato zapela in še na ta način opozorila na svoj razkošni talent. Benjamin Žnidaršič se je v svojem imenu in v imenu Založbe UNSU zahvalil za gostoljubje Zavodu Ivana Cankarja in direktorju Boštjanu Koprivcu.

Še pred odprtjem razstave si je na likovni delavnici slikanje z usti ali nogami ogledalo skoraj 600 otrok.

Naši slikatji - člani VDMFKMednarodno združenje s sedežem v Liechtensteinu danes združuje že preko 800 slikarjev z vsega sveta. Je ugledna in priznana inštitucija na visoki organizacijski in kulturni ravni, s humano naravnanim poslanstvom, z bogato zgodovino in vse večjo prepoznavnostjo v svetu. Ima izjemne zasluge za razmah likovne ustvarjalnosti invalidov, ki s tem bogatijo in dopolnjujejo vsesplošno kulturno-umetniško podobo, saj jih spodbuja, podpira in v svoje vrste ves čas vključuje tudi nove ljubitelje slikanja. Svojim članom s štipendiranjem in možnostjo izobraževanja tako omogoča izboljšanje kakovosti njihove življenjske ravni. Dinamično delovanje s številnimi kulturnimi mednarodnimi povezavami in dogajanji, razstavami in medijskimi publikacijami ves čas skrbi za popularizacijo v evropskem in svetovnem prostoru.

Društvo paraplegikov severne Primorske
TRR SI56 0475 0000 1024 080 pri Nova KBM