ANDREJA DOLINAR ČASTNA SLOVENKA LETA

Zmajček za častno Slovenko leta Zmajček za častno Slovenko leta

V nabito polni športni dvorani v Medvodah so 14. januarja 2014 na Butičnem gala koncertu Nedeljskega za Ambasadorja dobre volje med enajstimi kandidati zlate lestvice prvič slovesno proglasili Jureta Franka, za Častno Slovenko leta pa Andrejo Dolinar. Ker Andreja živi v Ljubljani ji je Mestna občina Ljubljana ob tej priložnosti podelila posebno priznanje – kipec »zmajčka«. Zaradi bolezni odsotnega župana Zorana Jankovića je priznanje Andreji izročil podžupan Dejan Crnek.

Jure Franko je leta 1984 na zimskih olimpijskih igrah v Sarajevu osvojil prvo (srebrno) medaljo za takratno Jugoslavijo, bralci Nedeljskega pa so ga za ambasadorja izbrali predvsem zaradi odličnega muzikala Mama Mia.
Naša vrhunska igralka namiznega tenisa Andreja Dolinar se je s tem športom prvič srečala v letu 1993 v URI-SOČA, kjer so trenirali paraplegiki in tetraplegiki. Nastopila je na štirih paraolimpijskih igrah – Sydneyu, Atenah, Pekingu in Londonu. Na prvih igrah v Sydneyu je osvojila nehvaležno četrto mesto. Z Matejo Pintar sta kot odličen par v ekipnih nastopih že leta 2003 v Zagrebu postali evropski prvakinji, leta 2007 sta zmagali tudi na odmevnem mednarodnem turnirju v Kranjski Gori, leta 2010 sta bili tretji na svetovnem prvenstvu, leta 2011 pa tretji na evropskem prvenstvu.
Andreja je že 28 let zaposlena in se vsak dan vozi v službo v Gorenjsko banko, s partnerjem Igorjem pa imata nadvse pridno desetletno hčerko Tijo. Andreja se je tem laskavim naslovom pridružila Mateji Pintar, ki je naslov Slovenke leta prejela že leta 2004, po osvojitvi zlate paraolimpijske medalje v Atenah.
 Koncert – PETDESET ODTENKOV DOBRE VOLJE, kjer so podelili tudi trofejo Jureta Robiča, je bil nekaj izjemnega. Zaznamovali so ga trije zanimivi sklopi – Kekec za predsednika, Triglav moj dom in 50 Odtenkov dobre volje. Izjemni so bili tudi nastopajoči Čuki, Prifarski muzikanti, Preloški muzikanti, Rok partyzani, Moped show, Perpetum trobile, Lovski pevski zbor, Godba Medvode, Adi Smolar, Jana Šušteršič, voditelji Simona Vodopivec, Tanja Vidic, Roman Končar, Tof in heroji dobre volje – 50 pevcev, igralcev, plesalcev, glasbenikov, športnikov rekorderjev in drugi.
Gonilna sila koncerta in prijatelj paraplegikov in tetraplegikov Tone Fornezzi –Tof je povabil tudi člane DP ljubljanske pokrajine in DP Gorenjske, ki so si nepozaben koncert brezplačno ogledali. (Foto: Tomaž Bukovec)

Društvo paraplegikov severne Primorske
TRR SI56 0475 0000 1024 080 pri Nova KBM