POVZPELI SMO SE NA TRSTELJ

POVZPELI SMO SE NA TRSTELJ

V okviru akcije GOGO 2021 smo se udeležili letos predzadnjega pohoda oz. vzpona, za katerega cilj je bil izbran Trstelj (643 m nmv) in velja za najvišji hrib slovenskega Krasa. Sam vzpon se ponaša s številnimi spominskimi ploščami, kot opomnik boja Kraševcev v borbah za obstoj in dostojanstvo. Na mestu, kjer so še iz vojnih časov ostale ruševine italijanskega objekta je v 50-ih letih bila postavljena planinska koča, poimenovana po narodnem heroju Antonu Šibelji-Stjenku. Med drugim je Trstelj prepoznaven tudi s TV oddajnikom in prečudovitem razgledu, ki se razprostre na Trnovski gozd, vipavsko dolino in vse tja do tržaškega zaliva.

Prelepega jesenskega dne se nas je zbralo približno 30 »pohodnikov«, ljubiteljev narave, planin in vsega lepega kar zna pričarat planinski svet. Zbrali smo se v vasici Lipa, od koder smo krenili peš oz. z invalidskimi vozički po glavni cesti proti Renčam in se nato povzpeli proti Stjenkovi koči na Trstelju. Pot je bila dokaj naporna, predvsem takrat, ko smo se z asfalta podali po makadamski poti,  a kljub naporom je bilo prijetno in zabavno.

Na sami poti in vzponu na Trstelj me je spremljal mož Marvin, za katerega je bil »podvig« malo manj prijeten in zabaven, saj me je ves prepoten in »izmučen« vseskozi potiskal oz. vlekel s trakovi a jaz sama sem se počutila kot kraljica na vozičku. Na cilju sva si privoščila golaž z žlikrofi in uživala ob prečudovitem razgledu in prijetni družbi. Po prijaznem sprejemu in pogostitvi smo si še malce odpočili in nato odpravili v dolino. Navkljub temu, da se pot vije navzdol, nas je spust ravno tako  prepotil.

Mož Marvin, ki me je vseskozi spremljal pa zatrjuje, da je veliko lažje vleči osebo na vozičku s trakovi, kakor samo potiskanje vozička. Ob tako lepem dnevu in dogodku hkrati, smo spoznali veliko novih ljudi.

Mirjam Colja
FOTOGRAFIJE
mt_ignore    
Društvo paraplegikov
severne Primorske
Rejčeva ulica 5 - 5000 Nova Gorica
TRR SI56 0475 0000 1024 080
pri Nova KBM
+386 (0)5 300 28 22
+386 (0)40 543-338
+386 (0)41 393-410 predsednik
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Zadnje v galeriji